
Ufuk Avrupa Programı, Küme 5: İklim, Enerji, Mobilite, “Hedef 2: İklim Geçişine Yönelik Sektörler Arası Çözümler (Bataryalar)” bileşeni ile "Hedef 3: Sürdürülebilir, Güvenilir ve Rekabetçi Enerji Arzı", “Hedef 4: Verimli, Sürdürülebilir ve Kapsayıcı Enerji Kullanımı” ve “Hedef 6-Emniyetli, Dirençli, Akıllı ve Entegre Ulaşım Sistemleri” altında yer alan alanı 2023 yılı Eylül ayı kapanışlı çağrı sonuçları açıklandı.
4 Destinasyon için toplam 18 kuruluşumuz 11 ayrı projede yer almıştır. Projelerin toplam bütçesi 10.745.79 Avro, toplam AB katkısı 7.877.116 Avrodur.
- 4 Mayıs 2023-19 Eylül 2023 tarihleri arası başvuruları açık kalan Hedef 2 kapsamında, rekabetin yüksek olduğu ve 3 çağrı için 36 konsorsiyum ile başvuru yapan 500 kurum ve kuruluşun yer aldığı görülmüş olup ülkemizden 8 ortağın yer aldığı 2 farklı proje desteklenmiş ve toplamda 3.564.576 Avro destek almaya hak kazanmıştır.
- 4 Mayıs 2023 - 5 Eylül 2023 tarihleri arasında açık kalan Hedef 3 altında ise 16 başlık altında çağrıya çıkılmış ve toplamda 292 proje başvurusu ile 3290 kuruluş başvuruda bulunmuştur. Açıklanan çağrı sonuçlarına göre toplam 388 kuruluşun yer aldığı 35 proje Avrupa Komisyonu tarafından desteklenmeye hak kazanmıştır. Bu kapsamda, Ülkemizden 6 farklı projede 5 farklı kuruluşumuz ise toplam 3.227 Milyon Avro tutarında destek alacaktır.
- 4 Mayıs 2023 - 5 Eylül 2023 tarihleri arasında açık kalan ve rekabetin yoğun olduğu bir diğer alan olan Hedef 4 altında ise 5 başlık kapsamında çağrıya çıkılmış ve toplamda ve toplamda71 proje önerisi ile 1128 kuruluş bazlı başvurununalındığı görülmüştür. Açıklanan çağrı sonuçlarına göre toplam 172 kuruluşun yer aldığı 9 proje Avrupa Komisyonu tarafından desteklenmeye hak kazanmıştır. Bahse konu çağrı dahlinde Ülkemizden ise 1 proje kapsamında 1 Kuruluşumuz toplam 200 bin Avro hibe almaya hak kazanmıştır.
- 4 Mayıs 2023 - 6 Eylül 2023 tarihleri arasında açık kalan Hedef 6 altında ise 13 başlık kapsamında çağrıya çıkılmış, 133 ayrı proje fikri ile 1179 kuruluş başvuru gerçekleştirmiştir. Ülkemizden 2 ortağın yer aldığı 2 farklı proje desteklenmiş ve toplamda 886.950 Avro destek almaya hak kazanmıştır.
Destek alan projelere ilişkin detaylar aşağıdadır:
Bataryalar Konularında Desteklenmeye Hak Kazanan Projeler:
- “HORIZON-CL5-2023-D2-02-02: New Approaches to Develop Enhanced Safety Materials for Gen 3 Li-Ion Batteries for Mobility Applications (Batt4EU Partnership)” çağrısı kapsamında sunulan;
- ASPİLSAN ENERJİ SANAYİ VE TİCARET A.S.
- TURKIYE BILIMSEL VE TEKNOLOJIK ARASTIRMA KURUMU, Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü (RUTE) ve
- BOZANKAYA OTOMOTIV MAK. IMALAT ITH. VE IHR ANONIM SIRKETI’ninproje ortağı olarak yer aldığı;
SAFELOOP (Securely Advancing Future EVs with Li-IOn batteries through Optimized Pathways)akronimli proje konsorsiyumunda 15 kuruluş yer almaktadır. Elektrikli araçlarda kullanılacak 3. Nesil lityum-iyon bataryalara odaklanan proje kapsamında bataryalarda kullanılan stratejik ham maddelerin güvence altına alınması, Asya tedarik zincirlerine olan bağımlılığın azaltılması, çevresel sürdürülebilirliğin yoğunlaştırılması, enerji verimli işlemenin optimize edilmesi ve teknolojik liderliğin gösterilmesi hedeflenmektedir.
- “HORIZON-CL5-2023-D2-02-03: Creating a digital passport to track battery materials, optimize battery performance and life, validate recycling, and promote a new business model based on data sharing (Batt4EU Partnership) çağrısı kapsamında sunulan;
- FORD OTOMOTIV SANAYI ANONIM SIRKETI
- MERCEDES-BENZ TURK AS
- ASPİLSAN ENERJİ SANAYİ VE TİCARET A.S
- NAVTEK DENIZ TEKNOLOJISI ANONIM SIRKETI
- EXITCOM RECYCLING ATIK TASIMA TOPLAMA DEPOLAMA ELEKTRONIK VE GEMI SAN. TIC. LTD. STI’ninproje ortağı olarak yer aldığı;
BASE(BatterBattery Passport for Resilient Supply Chain and Implementation of Circular Economyy Passport for Resilient Supply Chain and Implementation of Circular Economy)akronimli proje konsorsiyumunda 19 kuruluş yer almaktadır. Proje kapsamında regülasyonlarda artık zorunlu kılınan dijital batarya pasaportu hizmetlerinin geliştirilmesi, doğrulanması ve uygulanmasına yönelik çalışmaların gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. Projede toplanılacak verilerin kullanılmasıyla şeffaf, güvenli ve uygun maliyetli bir platformun elde edilmesi amaçlanmaktadır.
Enerji Arzı Konusunda Desteklenmeye Hak Kazanan Projeler:
- ALGAESOL(Sustainable aviation and shipping fuels from microalgae and direct solar BES Technologies)
HORIZON-CL5-2023-D3-02-08: Development of microalgae and/or direct solar fuel production and purification technologies for advanced aviation and /or shipping fuels çağrısı kapsamında sunulan projede 7 ortak yer almakta olup bu kapsamda, mikroalg ve güneş enerjili yakıt teknolojileri üzerine odaklanılarak, denizcilik ve havacılık yakıtları için sürdürülebilir çözümler geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Proje, üretim maliyetlerini azaltmayı, güneş enerjisi, karbon dioksit ve organik atıkları kullanarak yenilenebilir yakıtlar üretme verimliliğini artırmayı hedeflerken, aynı zamanda döngüsel bir biyoekonomi yaklaşımıyla sürdürülebilirliği destekleyecektir.
Söz konusu projede SOCAR TURKİYE ARASTIRMA GELISTIRME VE INOVASYON ANONIM SIRKETIproje ortağı olarak yer almaktadır.
- PERSEUS(Printed Perovskite Solar Cells for Large Area User Applications)
HORIZON-CL5-2023-D3-02-12: Large Area Perovskite solar cells and modules çağrısı kapsamında sunulan 17 ortağın yer aldığı ve 15 tam puan alan proje kapsamında, Avrupa'da perovskit tabanlı güneş hücresi (PSC) üretimi ve uygulamasının geliştirilmesi amacıyla farklı son kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda 3 farklı büyük alanlı PSC mimarisini geliştirilecek ve sergilenecektir.
Söz konusu projede ODTU GUNES ENERJISI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZI proje ortağı olarak yer almaktadır.
- FLUWS(Flexible Upcycled Waste Material based Sensible Thermal Energy Storage for CSP)
HORIZON-CL5-2023-D3-02-02: Novel thermal energy storage for CSP çağrısı kapsamında sunulan projede 12 ortak yer almakta olup proje kapsamında,yoğunlaştırılmış güneş enerjisi santrallerinin maliyet-etkinliğine ulaşmada iki ana yol olan daha yüksek sıcaklıklarda çalışan ve fotovoltaik ile hibridleştirilmiş bir sonraki nesil termal enerji depolama sistemini geliştirilmesi ve doğrulanması amaçlamaktadır.
Söz konusu projede, ODTU GUNES ENERJISI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZI proje ortağı olarak yer almaktadır.
- nGEL (Next generation flexible trigeneration geothermal ORC plant)
HORIZON-CL5-2023-D3-02-06: Smart use of geothermal electricity and heating and cooling in the energy system çağrısı kapsamında sunulan projede 7 ortak yer almakta olup proje kapsamında,büyük ölçekte enerji dengelemenin sağlanması amacıyla hidrotermal kaynaklar veya EGS tabanlı jeotermal alanların ORC tesisleri tarafından enerji üretimi için kullanılabileceği esnek bir tri-jenerasyon tesisi oluşturulması amaçlamaktadır.
Söz konusu projede;
- ZORLU ENERJI ELEKTRIK URETIM AS proje ortağı
- REPG ENERJI SISTEMLERI SAN. TIC. A.S. proje ortağı olarak yer almaktadır.
- EOLIAN(Bio-based, repairable and recyclable vitrimer composites and advanced sensors for highly reliable and sustainable wind blades)
HORIZON-CL5-2023-D3-02-15: Critical technologies to improve the lifetime, efficient decommissioning and increase the circularity of offshore and onshore wind energy systems çağrısı kapsamında sunulan projede 11 ortağın yer aldığı ve 15 tam puan alan proje kapsamında, yenilikçi bir akıllı rüzgar türbini kanadı geliştirecek ve hasarın büyük bir sorun haline gelmeden önce erken tespitini sağlanacaktır. Projede, vitrimer kompositler kullanılarak kanat üretilecek ve termoplastiklerin işlenebilirlik ve lojistik avantajlarıyla yeni bir polimer sınıfını kullanılacaktır.
Söz konusu projede, ZORLU ENERJI ELEKTRIK URETIM AS proje ortağı olarak yer almaktadır.
- REWIND(Efficient decommissioning, repurposing and recycling to increase the circularity of end-of-life wind energy systems)
HORIZON-CL5-2023-D3-02-15: Critical technologies to improve the lifetime, efficient decommissioning and increase the circularity of offshore and onshore wind energy systems çağrısı kapsamında sunulan projede 14 ortağın yer aldığı ve EOLIAN gibi 15 tam puan alan proje kapsamında, rüzgar türbini kanatlarının sökülmesi, değerlendirilmesi, kesilmesi gibi konularda kritik teknolojilerin geliştirilmesi ve kompozitlerin yeniden kullanımı ve geri dönüşümü için yeni metodolojilerin uygulanarak, rüzgar türbini kanatlarının döngülselliğinin artırılması ve mevcut depolama veya yakma pratiklerinin önlenmesi amaçlanmaktadır.
Söz konusu projede, TPI-KOMPOZIT KANAT SANAYI VE TICARET ANONIM SIRKETI proje ortağı olarak yer almaktadır.
Binalarda Enerji Verimliliği Konusunda Desteklenmeye Hak Kazanan Proje:
- WILSON (Distributed data modelling and Federated Digital Twinning for lifecycle data-driven sustainable operation and management of buildings and districts)
HORIZON-CL5-2023-D4-02-01: Innovative uses of lifecycle data for the management of buildings and buildings portfolios (Built4People Partnership) çağrısı kapsamında sunulan çağrı başlığı kapsamında desteklenen projede 16 ortak yer almakta olup bu kapsamda, semantik veri depolarının, bilişsel dijital ikizlerin ve merkezi olmayan veri yönetiminin kullanılarak bina ve portföy yönetiminin dönüştürülmesi hedeflenmektedir. Projenin ana hedefleri arasında, bina operasyonlarının iyileştirilmesi, çevresel etkinin değerlendirmesi ve izleme süreçlerinin güçlendirmesi bulunmaktadır.
Söz konusu projede INTRACT INOVASYON DANISMANLIK LIMITED SIRKETI proje ortağı olarak yer almaktadır.
Emniyetli, Dirençli, Akıllı ve Entegre Ulaşım Sistemleri Konularında Desteklenmeye Hak Kazanan Projeler:
- FRODDO (Federated cybeR-physical infrastructure for ODD cOntinuity)
“HORIZON-CL5-2023-D6-01-03: Infrastructure-enabled solutions for improving the continuity or extension of Operational Design Domains (ODDs) (CCAM Partnership)” çağrısı kapsamında sunulan çağrı başlığı kapsamında desteklenen IA (Innovation Action) türündeki projede 18 ortak yer almakta olup projenin amacı, operasyonel tasarım alanlarında ve karmaşık ortamlarda uyarlanabilirliği ve sürdürülebilirliği hesaba katarak gelişmiş algılama, makine öğrenimi, hibrit yapay zeka ve simülasyondan yararlanan birleşik bir DT ortamında güvenli sistem tasarımı ilkelerine dayanan, dinamik olarak değişen yol bağlamları ve CCAM-etkin Fiziksel ve Dijital Altyapının daha iyi yönetimine olanak tanıyan bir yöntem ve araç paketi geliştirmek ve test etmektir.
TOFAS TURK OTOMOBIL FABRIKASI ANONIM SIRKETI., proje ortağı olarak başvuruda bulunmuş olup proje bütçesi 835.125 Avro, Komisyon tarafından aldığı hibe 501.075 Avro olmuştur.
- iEXODDUS (Infrastructure for the EXtension of ODDs - applied in connected and aUtomated driving and Standardization procedures)
“HORIZON-CL5-2023-D6-01-03: Infrastructure-enabled solutions for improving the continuity or extension of Operational Design Domains (ODDs) (CCAM Partnership)” çağrısı kapsamında sunulan çağrı başlığı kapsamında desteklenen IA (Innovation Action) türündeki projede 14 ortak yer almakta olup projenin hedefi; mobilite sektöründe daha fazla emniyet, güvenlik ve sürdürülebilirlik hedefleriyle uyumlu olarak, dijital teknolojilerin ve navigasyon hizmetlerinin geliştirilmesinde ön sıralarda yer alarak daha güvenli ve daha güvenilir otonom taşımacılığın önünü açmaktır.
FORD OTOMOTIV SANAYI ANONIM SIRKETI, proje ortağı olarak başvuruda bulunmuş olup proje bütçesi 755.625 Avro, Komisyon tarafından aldığı hibe 385.875 Avro olmuştur.